METAFYSIEK

Corona (COVID-19) Veilig werken in de acupunctuurpraktijk

Omdat het COVID-19 virus nog steeds actief is, zijn er, in samenwerking met onze beroepsvereniging de NVA, bepaalde spelregels opgesteld voor het veilig werken in de acupunctuurpraktijk. Ik verzoek u deze aandachtig te lezen en te respecteren. Alleen samen kunnen we zorgen voor uw en onze veiligheid.

Wij plannen de afspraken zo, dat het gebruik van de wachtruimte tot een minimum is beperkt.

Tijdens het maken van de afspraak stellen wij een aantal vragen (triage), waardoor we weten of behandelen veilig kan. Mogelijk gebeurt dit nogmaals vlak voor de daadwerkelijke afspraak. Geef altijd vooraf door als er iets is veranderd dat zou kunnen duiden op een COVID-19 infectie. De symptomen vindt u onderaan dit bericht.

Blijf thuis indien u of een van uw gezinsleden symptomen van verkoudheid, koorts of griepachtige verschijnselen heeft. U wordt dringend verzocht om contact met ons op te nemen om dit te bespreken, zodat de afspraak geannuleerd kan worden. Tot nader order worden deze geannuleerde afspraken niet in rekening gebracht, ongeacht of de annulering op tijd is.

Indien u liever niet naar de praktijk wilt komen, dan is een telefonisch- of video-consult wellicht ook mogelijk. Dat bepalen we samen. Deze consulten kunnen mogelijk onder voorwaarden worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.

We proberen er voor te zorgen dat er maar 1 patiënt tegelijk in de praktijk aanwezig is. Houd rekening met elkaar, als u in de praktijk toch iemand moet passeren.

Neem zo min mogelijk spullen mee en houd wat noodzakelijk is in uw tas of jaszak; laat uw horloge en sieraden thuis.

Neem twee schone badlakens mee naar de praktijk.

Kom op tijd, maar niet te vroeg.

Houd u te allen tijde aan de algemene hygiënerichtlijnen met betrekking tot hoesten en niezen in uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes etc.

Desinfecteer uw handen bij binnenkomst: door deze te wrijven met handalcohol tot ze droog zijn.

Raak zo min mogelijk aan in de praktijk.

Het toilet is tijdelijk niet te gebruiken, noodsituaties uitgezonderd; ga dus thuis naar het toilet vóór u vertrekt. Moet u het toilet toch gebruiken, meld dit dan.

Kom zoveel mogelijk alleen. Laat een eventuele begeleider elders wachten, bijvoorbeeld buiten of in de auto. Een kind (tot 16 jaar) mag uiteraard begeleid worden door een van de ouders.

Na ieder consult worden contactpunten zoals de deurklinken, deurbel en armleuningen van de stoelen schoongemaakt.

De behandelaar blijft tijdens het consult zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand van u.

Tijdens therapeutische handelingen op minder dan 1,5 meter afstand hoeven geen mondkapje of handschoenen te worden dragen, maar het mag wel. Daarin wordt een professionele afweging gemaakt voor uw en onze eigen veiligheid.

Ondanks het opvolgen van deze adviezen blijft er een kleine kans bestaan dat u in de praktijk of op reis daarnaartoe wordt besmet met het coronavirus. Door het maken van een afspraak aanvaardt u dat risico.

Ik nodig u van harte uit om bij vragen telefonisch contact met de praktijk op te nemen.

 

BIJLAGE:

Symptomen COVID-19

Als symptomen bij (mogelijk) COVID-19 worden beschouwd:

 • Neusverkoudheid, hoesten, kuchen of niezen*
 • Loopneus
 • Keelpijn
 • Verlies van reuk en/of smaak
 • Verhoging (tot 38 graden) of koorts (38 graden of hoger)
 • Kortademigheid
 • Moeheid*
 • Hoofdpijn*
 • Conjunctivitis (slijmvliesontsteking van het oog, met roodheid)
 • Zich ziek voelen en/of diarree*

* Indien u bekend bent met deze klachten, m.a.w. u herkent deze bij uzelf, dan zullen deze symptomen waarschijnlijk geen teken van een COVID-19 infectie zijn. Meldt dit wel altijd aan uw therapeut.

 

Belangrijkste triage-vragen:

 

 • Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
 • Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
 • Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten?
 • Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen COVID-19 vastgesteld?