METAFYSIEK

Meer over Acupunctuur en Hartcoherentietraining

We weten allemaal wel dat ons hart het bloed rondpompt, maar ons hart is veel meer dan een pomp. Ons hart is ook nauw bij onze emoties betrokken. Eigenlijk weten we dat al heel lang, we zeggen bijvoorbeeld dat we iets “met hart en ziel” doen of “met heel ons hart” en we kunnen ons hart volgen, een “gebroken hart” hebben of ergens “hartelijk” voor bedanken. Ook kan iets “ons hart sneller doen kloppen” wat ook werkelijk gebeurt als we bijvoorbeeld denken aan iets leuks. Wetenschappelijk is aangetoond, dat ons hart een eigen netwerk van zenuwcellen heeft (neuronetwerk), wat je zou kunnen zien als een soort eigen brein. Ook weten we dat het hart hormonen aanmaakt en dat er via zenuwbanen een intensieve communicatie is tussen het hart en de hersenen(CZS).

Hartcoherentie

Ons hart klopt niet altijd even snel, want de hartslag past zich aan de omstandigheden aan. Dit wisselen van hartritme noemen we hartritme variabiliteit (HRV) en is dus nodig voor een gezonde hartfunctie. Het blijkt dat een harmonische wisseling van het hartritme een positieve invloed heeft op ons welbevinden en onze gezondheid. Ook gaat dit samen
met een meer evenwichtige werking van de verschillende delen van onze hersenen, waardoor die beter onderling samenwerken. Dit verbetert onze concentratie, het denken wordt meer helder, emoties worden beter verwerkt en onze hormoonbalans wordt gezonder. Dit noemen we hartcoherentie.

Stress

Iedereen ervaart van tijd tot tijd stress, dat is heel normaal en maakt deel uit van ons leven. Wanneer emoties onvoldoende verwerkt worden, kan stress te hoog oplopen en als deze situatie te lang duurt of te vaak optreedt spreken we van chronische stress. Het blijkt dat chronische stress een nadelige invloed heeft op onze hartcoherentie en daarmee op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld: een gespannen gevoel, slecht slapen, angsten, stijfheid in spieren en gewrichten, vermoeidheid, hoge bloeddruk, verlaagde weerstand, hyperventilatie, burn-out etc.

Hartcoherentietraining

Biofeedback op hartritmevariatie

Biofeedback op hartritmevariatie

Gelukkig is het mogelijk om met betrekkelijk eenvoudige oefeningen de hartcoherentie te trainen, waardoor we gevoelens van stress eerder herkennen en er beter mee om leren gaan.

De firma HeartMath heeft een biofeedbackprogramma ontwikkeld waarmee je via de computer de mate van je hartcoherentie kan bepalen en kan zien in hoeverre de oefeningen je hartcoherentie gunstig beïnvloeden. Dit komt bij de hartcoherentietraining dus goed van pas.

 

Hartcoherentietraining in Praktijk Metafysiek:

Tijdens de training wordt uitleg gegeven over begrippen als hartcoherentie, hartritme-variatie en de samenhang met stressverwerking. Er worden oefeningen aangeleerd om hartcoherentie te bevorderen, welke vervolgens thuis geoefend kunnen worden. Het aantal en de inhoud van de individuele sessie van ongeveer 40 minuten worden afgestemd op de hulpvraag van de cliënt. Tijdens de sessies wordt gebruik gemaakt van biofeedback.

Japanse Acupunctuur / Toyohari in combinatie met hartcoherentietraining

Japanse Acupunctuur en hartcoherentietraining vormen een uitstekende combinatie om stress-gerelateerde klachten te behandelen. Ook hierbij worden het aantal en de inhoud van de behandelsessies (45-60 minuten) afgestemd op de hulpvraag. Er worden oefeningen voor thuis meegegeven en er wordt gebruik gemaakt van het biofeedbackprogramma tijdens de sessies.