METAFYSIEK

Meer over Toyohari

Evenals in andere Aziatische landen, heeft de acupunctuur in Japan een eigen ontwikkeling doorgemaakt, waardoor er vooral met betrekking tot de praktische uitvoering verschillen zijn met de Chinese acupunctuur. In het begin van de vorige eeuw is er binnen de klassieke Japanse acupunctuur een nieuwe stroming ontstaan. Bij deze methode (Keiraku Chiryo of meridiaantherapie) wordt heel ondiep geprikt met uiterst dunne naalden, waarbij je de prik nauwelijks of vaak helemaal niet voelt.

In de jaren vanaf ongeveer 1950 is vanuit de Keiraku Chiryo een andere stijl, de Toyohari, ontstaan.

Behandelmethode:

Teishin en enshin

Toyohari, wat Oost Aziatische Acupunctuur betekent, is nog subtieler van aard dan de Keiraku Chiryo. De zeer dunne naalden (staal, zilver of goud) worden niet door de huid geprikt. Ook wordt wel gebruik gemaakt van een soort naald met een bolletje aan het uiteinde (Teishin). Deze wordt op een acupunctuurpunt lichtjes op de huid geplaatst. Met een enshin, een soort staafvormig stalen of zilveren instrumentje met een bolvormig uiteinde, kan over een acupunctuurpunt of in het verloop van een meridiaan worden gestreken. Dit alles heeft tot doel om het energiesysteem te reguleren. Mede door gebruik te maken van de voor Toyohari karakteristieke en heel zorgvuldige naaldtechnieken en door zeer selectief te zijn in de keuze van de acupunctuurpunten is de behandeling heel effectief.

Voorafgaand aan iedere behandeling wordt een energetische diagnose gesteld om het beleid voor die behandeling te bepalen.

  • Dit gebeurt door middel van het stellen van vragen en het onderzoeken van de meridiaangebieden (ook wel energiebanen genoemd). Hierbij wordt een indruk verkregen over kleur, temperatuur, conditie van de huid, spierspanning, zwelling etc.
  • Kenmerkend voor de Japanse Acupunctuur is de buik (Hara) diagnose, waarbij de meridiaan(reflex)gebieden op het buikoppervlak (de huid en de eronder gelegen buikspieren) worden onderzocht.
  • Vervolgens wordt aan de polsen uitvoerig naar de polsslag gevoeld op verschillende plekken en diepten.
De polsdiagnose

De polsdiagnose

Meer dan bij de meeste andere vormen van acupunctuur wordt gedurende de behandelsessie steeds na behandeling van een acupunctuurpunt gekeken naar veranderingen die door de therapeut, met name aan het buikoppervlak en aan de polsslag, waar te nemen zijn (buik- en polsdiagnostiek).De behandeling wordt over het algemeen als heel comfortabel en ontspannend ervaren en is daarom bijvoorbeeld ook uitermate geschikt voor personen die slecht tegen prikken kunnen, afkeer hebben voor naalden, veel pijn hebben of gespannen zijn en uiteraard ook voor kinderen.

Daarnaast wordt in Acupunctuurpraktijk METAFYSIEK ook Shonishin toegepast, dit is een al lang bestaande vorm van Japanse Acupunctuur, die speciaal is gericht op de behandeling van kinderen. Bij Shonishin wordt gebruik gemaakt van kleine metalen instrumentjes, waarmee heel lichtjes over de meridianen wordt gestreken en op acupunctuurpunten wordt getapt. Ook het plakken van press-spheres is vaak heel effectief. Een press-sphere is een heel klein metalen bolletje dat met een pleistertje op een acupunctuurpunt kan worden geplakt en enkele uren tot dagen blijft zitten.

De ouders worden zelf ook intensief bij de behandeling betrokken, zij krijgen instructies mee, zodat ze hun kind met eenvoudige middelen zelf thuis dagelijks kunnen behandelen. Dit is van groot belang voor het uiteindelijke resultaat.

Opleiding:

Sinds 2000 is het voor acupuncturisten mogelijk om in Europa (Amsterdam) een postgraduate opleiding in Toyohari te volgen. In Nederland kunnen beoefenaars van Toyohari daarna lid worden van de Nederlandse Toyohari Vereniging (NTV). De NTV is aangesloten bij de Europese koepelorganisatie (EBTA), die weer valt onder de Toyohari Association in Japan.

De NTV organiseert, evenals de EBTA, heel regelmatig na-/bijscholingsactiviteiten, waarmee wordt gewaarborgd dat de kennis van de leden up to date blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de oplossing van de som in, dit is een beveiliging om robots geen commentaar te laten plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.