METAFYSIEK

Over Frank van Rantwijk

Frank van Rantwijk

Frank van Rantwijk

OPLEIDING:

In 1977 heb ik mijn HBO-opleiding Fysiotherapie afgerond bij de Stichting Opleiding Thim van der Laan in Utrecht. (BIG registratienr: 79034778104). Op het gebied van fysiotherapie heb ik daarna diverse scholing gevolgd, onder andere bij de Nederlandse Academie voor Orthopedische Geneeskunde (Cyriax, diploma 1982) en MTM (Manuele Therapie Marsman).

In 1996 heb ik de drie jarige opleiding afgerond aan het Instituut voor Psychosomatische Therapie (IPT) in Amsterdam en heb van 2002 tot 2004 de twee-jarige training Stervensbegeleiding bij de NIS gevolgd in Utrecht.

Met mijn acupunctuuropleiding ben ik in 1980 begonnen bij de NAAS, toen nog Stichting NVVF, waar ik in 1983 mijn NAAS-C diploma behaalde, gevolgd door het NVVF-D diploma (l’Ecole Superieure) en het Diplôme International d’Acupuncture (SIA-1987). Ik heb verschillende bij- en nascholingen en cursussen gevolgd op het gebied van acupunctuur en aangrenzende gebieden, zoals Elektro-Acupunctuur, Bioresonantie, Radionica, Toegepaste Kinesiologie, onderdelen van de Japanse Acupunctuur etc. De ervaring, opgedaan met de hiervoor genoemde specialisatiegebieden, integreer ik dagelijks, meer of minder, in mijn praktijk.

In juni 2009 heb ik de internationale Toyohari-training (basisjaar), een vorm van Japanse Acupunctuur (Meridiaan Therapie) afgerond. Deze opleiding wordt verzorgd door de Foundation for the Study of Traditional East Asian Medicine (STEAM) in Amsterdam (docenten o.a. Stephen Birch en Junko Ida). In 2011 heb ik in aansluiting op de Toyohari opleiding de cursus Shonishin, Japanse Acupunctuur voor de behandeling van kinderen, gevolgd (STEAM).

Hiermee was de cirkel rond en kwam ik weer terug waar ik begonnen was, want ondanks de verschillende specialisatiegebieden waarin ik me heb verdiept, ligt mijn hart toch nog steeds het meest bij de klassieke acupunctuur en z’n onderliggende filosofie, vooral ook door de aandacht voor de kwaliteit en ontwikkeling van bewustzijn. Acupunctuur zie ik, ook in de huidige tijd, vooral als een healing-methode, wat het van oorsprong ook is, maar wat tegenwoordig in veel gevallen niet meer zo wordt gezien.

Mijn acupunctuurbehandeling is er in eerste instantie op gericht om iemand dichter bij zich zelf te brengen, meer in harmonie met zijn bestemming. Benaderd vanuit de Oosterse filosofie kan je ook zeggen dat het er om gaat om iemand te helpen beter in harmonie te zijn op en met zijn plek tussen hemel en aarde. Dan kan en durft deze persoon beter zijn hart te volgen en zijn leven te leven zoals dat blijkbaar is bedoeld, in overeenstemming met zijn talenten. Dit resulteert in een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid en dus in meer welbevinden.

Een behandelmethode die hier goed bij aansluit is de Hartcoherentie Training, waarin ik vanaf 2012 training ben gaan volgen bij HeartMath. Sinds 2013 ben ik dan ook gecertificeerd HeartMath Coach. De Hartcoherentietraining blijkt in de praktijk een uitstekende combinatie te vormen met (Japanse) Acupunctuur.

Tot slot heb ik sinds 1993 doorlopend cursussen gevolgd bij SHY HOLLAND en MEL in Universele Energie Healing en andere toepassingen van Universele Energie en ben ik als een van de instructeurs van de Stichting HUE-Centrum Apeldoorn betrokken bij de cursussen in de toepassingen van Universele Energie (Human and Universal Energy methode van MEL / HUE FACULTY).

WERK-ERVARING:

In 1977 en 1978 heb ik als fysiotherapeut gewerkt in twee praktijken in Den Haag. Vanaf 1978 was ik samen met mijn vrouw Mirjam werkzaam in onze vrijgevestigde fysiotherapiepraktijk in Apeldoorn, na een paar jaar in samenwerking met meerdere collega’s. In 1983 ben ik in deze praktijk ook acupunctuur gaan toepassen en in 2001 zijn Mirjam en ik met de fysiotherapiepraktijk gestopt en ben ik mij volledig gaan richten op de acupunctuur. Sinds maart 2002 is mijn acupunctuurpraktijk gevestigd bij ons woonhuis aan de Schotweg in Apeldoorn.