METAFYSIEK

Stemacteren

Een groep van zeven personen, waaronder ondergetekende, heeft onlangs de training “Leren Stemacteren” bij Studio Oranjeoord afgerond. Stemacteren, u weet wel, die stem die behalve bij commercials onder andere ook te horen is bij documentaires of bijvoorbeeld als stemtypetje bij tekenfilms.  Zelden, misschien wel niet eerder, ben ik met zoveel plezier negen keer naar een cursus toegegaan. Onder de bezielende leiding van Ingrid Putman en André Kuiper hebben we de eerste kneepjes van het vak geleerd. Lichaamshouding, stemgebruik en vooral inleven in de boodschap die je brengt, kwamen uiteraard uitgebreid aan bod. Dit ging natuurlijk vaak samen met de nodige hilariteit en (slap)gelach waardoor deelnemers en trainers al snel een hecht team vormden.

Hoe kom ik nu op het idee om zo’n training te gaan doen? Wat heeft dit te maken met acupunctuur? Wel, het antwoord op de eerste vraag is eigenlijk heel simpel, het kwam zomaar op mijn pad, stemmetjes doen is gewoon leuk, een commentaar of commercial inspreken best een uitdaging. Ik heb een stem, zingen gaat mij minder goed af en acteren gaat mij wat te ver, blijkbaar ben ik te lui om teksten uit mijn hoofd te moeten leren. Kortom, stemacteren dus. Goed…dat is dan besloten, maar hoe pak je dat dan aan, hoe kan je dat leren? Om eerlijk te zijn  had ik geen idee tot Mirjam, mijn vrouw die altijd uitvoerig de kranten uitpluist, mij op de advertentie van deze training wees….. waar ik natuurlijk over heen had gelezen.

De overeenkomsten met acupunctuur zijn onder andere “energie en communicatie”. Bij acupunctuur werk je bewust met energie. De energieverbindingen, meridianen genoemd, spelen een belangrijke rol bij de communicatie in ons lijf tussen onze organen en tussen onze lichaamscellen en bij het functioneren van onze geest. Maar ook bij de communicatie met onze omgeving. Ons energiesysteem is heel gevoelig en wordt door allerlei prikkels en signalen beïnvloed, zeker dus ook door onze houding en stemgebruik.  Stemacteren is ook een communicatievorm waarbij de soort energie die je er door middel van inleven, houding en stemgebruik  als het ware instopt, voor een belangrijk deel bepaalt hoe de boodschap overkomt. Goed stemacteren doe je vanuit je hart. Dan komt de glimlach of de emotie die je er bij het inspreken in brengt, maar die je niet kan zien, pas echt over op de luisteraar.

De op de training geleerde kwaliteiten kan ik dus heel goed gebruiken bij mijn consulten en bij het geven van presentaties. Maar naast mijn werk als acupuncturist en hartcoherentiecoach hoop ik ook als stemacteur ervaring op te doen, door het inspreken van commercials (gewoon leuk) en documentaires, maar zeker ook als commentaarstem voor maatschappelijk betrokken organisaties, zoals bijvoorbeeld UNICEF of Artsen zonder Grenzen.

Wie weet komt deze “stemacterende acupuncturist” nog eens door de luidsprekers uw woonkamer of auto binnen.

Frank van Rantwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier de oplossing van de som in, dit is een beveiliging om robots geen commentaar te laten plaatsen * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.